Népmese: Így születtek a kínai asztrológia csillagjegyei

Ebből a kínai népmeséből végre megtudhatod, hogyan születtek meg annak idején a kínai horoszkóp egyes csillagjegyei!

Népmese a kínai asztrológia csillagjegyeiről

A nyugati asztrológiában minden csillagjegyet egy-egy csillagkép szimbolizál az égen. A kínai asztrológiában az a jegyed, amelyik állatot a születési évedhez rendelték. A kínai állatövi jegyek születéséről nagyon sok népmese és monda kering, a leghíresebb a Nagy Versenyről szóló.

Kínai népmese: A Nagy Verseny

A népmese szerint Jáde császár, az Egek Ura szeretett volna kitalálni valamit az idő mérésére. Így aztán rendezett egy versenyt: az első 12 állat, amelyik átér a folyón, helyet kap a kínai naptárban a beérkezésük sorrendjében.

A Patkány már hajnalban felkelt, hogy ő lehessen az első, de a folyó felé haladva találkozott a Lóval, a Tigrissel és az Ökörrel. A Patkány kicsi volt, a sodrás pedig nagy, ezért a többi állat segítségét kérte. A Tigris és a Ló nemet mondott, de a kedves Ökör felvette a hátára. Amint közel értek a másik parthoz, a Patkány leugrott az Ökör hátáról és bezsebelte az első helyet. Az Ökör így második lett, az erős Tigris pedig a harmadik.

A Nyúl túl kicsi volt ahhoz, hogy megküzdjön az erős áramlással, ezért fürgén és ügyesen átugrált a túlpartra a köveken, farönkökön, így övé lett a negyedik hely. Ötödik lett a Sárkány, aki ugyan már korábban átrepülhetett volna, de megállt segíteni a többi állatnak. Ekkor átvágtatott a folyón a Ló, ám a part közelében utolérte a Kígyó, akitől úgy meghőkölt, hogy a Kígyó lett a hatodik. A Ló lett a hetedik. Jáde császár ekkor végignézett a folyón és látta, ahogy a Bárány, a Majom és a Kakas egy közös tutajon próbál átjutni.

Amikor megérkeztek, megbeszélték, hogy a nyolcadik hely a Bárányé, aki mindannyiuk közül a legnyugodtabb és legegyetértőbb, kilencedik lett a Majom, tizedik pedig a Kakas. Tizenegyedik lett a Kutya, aki ugyan jó úszó, de annyira jól ellubickolt, hogy csak most ért ki. Az utolsó, tizenkettedik helyet a Malac szerezte meg, aki útközben éhes lett, evett, majd szundított egyet, azért maradt le.

Kínai állatövi jegyek

Tehát a fenti sorrendben minden évhez tartozik egy-egy csillagjegy, a ciklus 60 évenként kezdődik újra. A hagyományos kínai naptár ugyanis két egymást fedő rendszerből áll.

  • 12 Földi Ág: ehhez tartoznak az állatöv jegyei
  • 10 Égi Törzs: 5 klasszikus elemhez kapcsolódik, fém, fa, víz, tűz, föld. Emellett minden elemhez tartozik egy jin vagy egy jang minőség.

Így jön ki tehát a 60 évnyi kombináció. A profik egyébként nem csak a születési évük állata alapján állapítják meg a horoszkópjukat a kínai asztrológia szerint, hanem figyelembe veszik a hónapot és a napot is.

Még többet olvasnál a kínai asztrológiáról?

Kövesd be Facebookon a Padma Analyzing oldalt naprakész kínai horoszkópokért!

Érdekel az EXTRASZENZ TECHNIKA, a gyorsolvasás, tanulás és nyelvtanulás? Az alábbi linkeken tájékozódhatsz tanfolyamainkról:

Mesteri Elme Classic – Extraszenz Olvasás és Tanulás tanfolyam

Mesteri Elme 2.0 – Extraszenz Nyelvtanulás tanfolyam

Várunk szeretettel a Mantra Szabadegyetem hallgatói között is!

Kapcsolódó bejegyzések