Csillag Naptár 2022 – Ekkor nézz az égre idén, ha nem akarsz lemaradni a legszebb jelenségekről!

Csillag Naptár 2022: A csillagok és más égitestek ebben az évben is eszméletlen szép látványt nyújtanak majd, ne szalaszd el a legfontosabb csillagászati eseményeket!

Csillag Naptár 2022

Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok…

A Merkúr a legmesszebb távolodik a Naptól – Január 7.

A Naprendszer legbelsőbb és legkisebb bolygója, a Merkúr, ahol egy év csupán 88 nap, földi időszámítás szerint 2022. január 7-én kerül a legtávolabb a Naptól, vagyis számunkra ekkor válik a legkönnyebben láthatóvá. Szabad szemmel a nyugati égbolton keresd, nem sokkal naplemente után!

Lyridák meteorraj a Lant csillagkép felől, csillaghullás – Április 22-23.

A Lyridák minden évben eljönnek, a jelenség csúcsidejében óránként körülbelül 20 meteort láthatunk az égen. Ezeket a C/1861 G1 Thatcher nevű üstökös hagyja maga után, amit 1861-ben fedeztek fel. Bárhol élj is a Földön, a legjobban éjfél és hajnali 4 óra között láthatod majd őket, de menj minél sötétebb helyszínre!

Szuperhold – Július 13.

A Hold minden 27 és fél napban megközelíti a Földet pályáján, ha pedig ekkor épp telihold van, ráadásul a horizont felett látható, akkor létrejön a szuperhold. Ilyenkor 10-15 százalékkal nagyobbnak látjuk, mint amúgy. Először pirosas-rózsaszínes, majd fehér fényben pompázik! Este 19:38-kor keresd az égen!

Szuperhold – Augsztus 12.

Ismét szuperhold tűnik majd fel az égen, ezt azonban talán jobban megfigyelheted majd, mert a jelenség hajnali 1 óra 36 perckor tetőzik!

Jönnek a Perseidák! Csillaghullás – Augusztus 12-13.

A csodás Perseida meteorraj minden év augusztusában eljön, hogy meseszép hullócsillagokban gyönyörködhessünk. Idén július 17-e és augusztus 24-e között lesznek láthatóak, a legtöbb augusztus 12-én és 13-án érkezik majd. Ne felejts el kívánni valamit!

Szaturnusz szembenállás – Augusztus 14.

Augusztus 14-én éjjel lesz a leglátványosabb a Szaturnusz egész évben! Ilyenkor ugyanis tökéletesen szembenáll a Nappal, ami így totálisan megvilágítja. Egy közepes vagy még jobb távcsővel még a gyűrűit is alaposan megfigyelheted!

Jupiter szembenállás – Szeptember 26.

Szeptember 26-án lesz 2022-ben a legközelebb a Földhöz a Jupiter, ráadásul éppen szemben áll majd a Nappal, így egész éjjel gyönyörűen látható lesz majd az égbolton. Egy közepes távcsővel már egészen jól szemügyre veheted!

Részleges napfogyatkozás – Október 25.

A Hold egy nagyobb cikkelyt fog kiharapni a Napból ezen a napon, így jön létre a részleges napfogyatkozás. A legjobban Oroszországból látszik majd a jelenség, de azért nálunk is észlelhető lesz. Csak speciális lencsén keresztül figyeld meg, óvd a szemed!

Mars szembenállás – December 8.

A Mars ezen a napon lesz a legközelebb a Földhöz, tökéletesen szemben a Nappal, ami így teljes egészében megvilágítja. Egy közepes teleszkóppal már könnyen megfigyelheted!

VÁRUNK SZERETETTEL A MANTRA SZABADEGYETEM HALLGATÓI KÖZÖTT IS!

NÉZD MEG A MANTRA SZABADEGYETEM OLDALÁT ITT!

HOROSZKÓP: EBBEN SEGÍT AZ EXTRASZENZ TECHNIKA A CSILLAGJEGYED SZERINT

Kapcsolódó bejegyzések